07.08.2008

Nytt Kuiper

Kuiper er ute med nytt nummer som utelukkende består av collager. Jeg har sjøl bidratt med 9 sider hvor materialet bl.a. hentes fra litterært leksikon samt den i mitt bibliotek klassiske "Da Marie blev født" (ei pedagogisk, dansk barnebok fra 70-tallet som en gang for alle gjør det klart at dette med storken bare er noe tøv).

Min medredaktør Lene var i anledning det nye numeret ukas navn i Morgenbladet. Jeg sakser en snutt:


– Hvorfor et temanummer om collage?


– Det var i løpet av et redaksjonsmøte at ideen bare tok helt over. Hva om vi verken har reportasjer eller artikler, bare ren tekst kombinert med bilder? Deretter sendte vi ut forespørsler til seksti forfattere og la ved kopier av bibeltekster og gamle utgaver av Kuiper, for at de skulle ha noe å begynne med. Responsen var veldig god. Mange syntes det var gøy med en utfordring de aldri hadde fått før.

– Den gode, gamle collagen er vel blitt knuffet og knuget vekk av data og Photoshop?

– Ja, men å sitte med saks og lim innbyr til en helt annen verden enn det dataskjermen gjør. Vi har lagt vekt på å presentere bidragene med alle deres feil og skrukker, og fotografert dem slik at du ser at dette er noe som er sendt i konvolutt.

– Forfatterne har brukt mye rart. Her er frimerker, bilder av skilt, plakater og grafittier, og klipp fra tegneserier i tillegg til tekst.

– Noen har også brukt følgebrevet vi sendte ut, der det står at vi ikke kan honorere bidragene, he-he. Vi ble overrasket over alt det vi fikk inn. Mange har gjort seg stor flid og tydeligvis brukt lang tid. Invitasjonen gikk også til studenter ved Kunstakademiet her i Tromsø, og de har brukt bilder mer enn forfatterne.


Irene Larsen er en av våre bidragsytere. Hun har en lys veranda (og kommer forøvrig med si andre diktsamling til høsten - ei blant flere kvinnelige Tromsø-forfattere vi ser frem til å forholde oss til under bokhøsten ´08).

Edit 14.08.08: Også Elliviv Lindkvist har collager i Kuiper. Hun har sjøl lagt ut bilder av sidene sine her.